Tortas „Paukščių pienas“

Sugebėjimu kepti tortus tikrai nepasižymiu. Na, iškepti skanų biskvitą galiu, kremą kokį sumaišyt irgi dar pavyksta, bet va kažko visada jame trūksta, o apie dekoravimą iš viso nekalbu – visiškai nieko gero. Žodžiu, dar mokytis ir mokytis man konditerijos paslapčių.
Todėl po tiek laiko tai bus pirmas įrašas „Tortai“ skiltelėj.

Visada bijau receptų, kuriuose naudojami žali kiaušiniai. Tiesiog. Nors ir naudoju kaimiškus kiaušinius. Norisi, kad tas kiaušinis būtų nors kiek termiškai apdorotas..
Bet kai pamačiau šito torto nuotrauką „Darbštuolėj“, sakiau viskas, gaminsiu. Net ir 14 kiaušinių neišgąsdino.

Taigi, gaminau pagal tokį receptą:
Biskvitui:
4 kiaušiniai
200g cukraus
200g miltų

Kremui:
200ml pieno
300g sviesto [arba margarino]
10 kiaušinių
400g cukraus
šaukštas miltų
40g želatinos
šiek tiek vanilinio cukraus

Gaminti reikia šitaip:
Biskvitui trynius išplakti su puse cukraus. Baltymus išplakti atskirai iki standžių putų, pilti likusį cukrų, vėl išplakti. Sumaišyti išplaktus trynius, miltus ir baltymus. Atsargiai ir švelniai.
Masę supilti į sviestu pateptą [arba kepimo popierium išklotą] kepimo indą. Kepti vidutinio karštumo orkaitėje ~30min.
Iškeptą biskvitą atvėsinti, perpjauti pusiau [ne vertikaliai tik :)) ]
Dedam į torto formą, kuriame viskas stings.

Kremas ruošiamas taip:
Želatiną užpilti 150g šilto vandens, palikti išbrinkti 30min. Kiaušinio trynius išplakti su puse cukraus, supilti pieną, išmaišyti, berti miltus, vėl išmaišyti. Dubenį su mase dėti į kitą indą su verdančiu, kaitinti, nuolat maišyti, masė turi sutirštėti.
Atvėsinam. Sudedam stambia tarką sutarkuotą sviestą [ar margariną], dedam vanilinį cukrų, viską išplakam. Želatiną pašildom, ištirpinam. Baltymus išplakam su likusiu cukrum, nuolat maišydami supilam želatiną. Sumaišom trynių ir baltymų mases.
Masę pilam ant vieno biskvito, kitu biskvitu uždengiam.

Tai toks tas procesas. Mano pastebėjimas: bandžiau kremą gaminti inde virš garų – nežinau, ar kokybė labai nukentėjo.. Kaitinau ilgai, visai nenorėjo man ta masė tirštėt, bet kažkiek sutirštėjo. Toliau: kremo buvo per daug. Ir man jis iš pradžių pasirodė per skystas. Tačiau vėliau tobulai sukietėjo. Likutį „teko“ suvalgyt. Teko kabutėse ne dėl to, nes neskanu, nes, na žinot, moteriški įpatumai ir pan. ;))

Sustingusį tortą bandžiau kažkiek padekoruot šokoladu. Pati labai tingėjau gamintis glajų, todėl naudoju pirktinį, kurį užtenka pašildyti.

Tortas išėjo skanus. Mano baimės dėl termiškai neapdorotų [nors jie čia kaitinami, bet vis tiek] kiaušinių nepasiteisino – niekam iš valgiųsių tikrai nebuvo bloga :))


Skanaus!

Parašykite komentarą