Šokoladinis tortas, puoštas triufeliais

Tortai kepami Rūtuliuko virtuvėje išties retai. Bet jei jau yra proga – bus ir tortas. Ir proga buvo. Vieno be galo man brangaus ♥ žmogeliuko gimtadienis. Be galo brangiam žmogeliukui – prabangus, turtingas skoniu, sodrus šokoladinis tortas.

Reikia:

Pagrindui:
1 1/4 puodelio trupintų sausainių [naudojau Selgos, sutryniau su bulvių grūstuve]
5-6 šaukštų lydyto sviesto

Įdarui:
200g šokolado:  galima naudoti bet kokį, aš naudojau pienišką
keli šaukštai rudo romo
500g kreminio sūrio [naudojau mascarpone]
3/4 puodelio cukraus pudros
keleto lašų vanilės ekstrakto
4 dideli kiaušiniai

 Triufeliams/papuošimui:
200ml grietinėlės [plakimui, išplakti iki standumo, pagardinti cukrum]

150g juodo šokolado
50g plakamosios grietinėlės
40g sviesto
kakavos apvoliojimui

Gaminame pagrindą:
Smulkintus sausainius sumaišom su lydytu sviestu, išpilam į kepimo formą su nuimamais kraštais, paspaudžiam, dedame į šaldytuvą, kol paruošime įdarą.

Gaminame įdarą:
Šokoladą ištirpinam vonelėj virš garų kartu su romu [galima tai daryti ir mikrobangų krosnelėj].  Kreminį sūrį išplakam mikseriu kartu su cukraus pudra, vanilės ekstraktu. Įmušam po vieną kiaušinį, plakam toliau, kol masė tampa vientisa.
Išplakus, perkeliam indą virš garų ir dar paplakam šluotele ~3min. Išplakus sumaišom su ištirpintu šokoladu.
Pasiruoštą įdarą pilam ant pagrindo ir kepam ~170C orkaitėje apie valandą, gal kiek daugiau: kol kraštai bus tvirti, o vidurys dar ne visai tvirtas.  Iškepusį tortą vėsinam per naktį, galima ilgiau.

Papuošimams:
tortą puošiau plakta grietinėle ir triufeliais, kurie gaminami taip:
puode pakaitinam grietinėlę. Kai ji užverda, dedam šokoladą, išmaišom. Į kiek atvėsusią masę dedam sviestą, išmaišom. Masę supilam į indelį ir laikom šaltai, kol sustingsta. Sustingus masei, formuojam norimo dydžio rutuliukus, voliojam kakavoje. Galima volioti ir smulkintuose riešutuose – pagal skonį.
Atėjus laikui dekoruoti tortą, puošiam jį plakta grietinėle ir triufelių rutuliukais.

Bijojau, kad tortas nepavyks, nes įdaras buvo labai skystas, ir kepė ilgai, bet viskas baigėsi sėkmingai.

Skanaus! :)

Idėjų šaltiniai: čia ir čia.

1 thought on “Šokoladinis tortas, puoštas triufeliais

Komentuoti: Anonimas Atšaukti atsakymą